Πουλάκης: Κάποιοι έχουν στοχοποιήσει προσωπικά τον Σκουρλέτη-Αιχμές για ΚΕΔΕ

korinthosnews  | 

Από ότι φαίνεται η προσέγγιση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ με την αντίστοιχη του ΥΠΕΣ είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας.Παρά τις προσκλήσεις που απεύθυνε  η ΚΕΔΕ στον κύριο Πουλάκη για διάλογο, ο ίδιος συντηρεί το κλίμα έντασης και κρατά αποστάσεις,επιλέγοντας την Αλεξανδρούπολη να επαναλάβει ότι έφυγαν από το διάλογο και έχουν στοχοποιήσει τον Σκουρλέτη.

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, προσκεκλημένος ομιλητής σε ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης, κ. Λαμπάκη, Ορεστιάδας, κ. Μαυρίδη, Διδυμοτείχου κ. Πατσουρίδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μποταΐτη, και εκπροσώπων των Δήμων Σαμοθράκης και Σουφλίου.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ παρουσίασε τις βασικές πλευρές των προτάσεων στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, καθώς και εκπροσώπων των κυριότερων αυτοδιοικητικών φορέων, τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι οριστικές και αποτελούν απλώς βάση για περαιτέρω συζήτηση και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «οι προσπάθειες κάποιων πλευρών να σαμποτάρουν τη διαδικασία, αποχωρώντας από τη συζήτηση και δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου, δεν πλήττουν ούτε την κυβέρνηση ούτε τον Υπουργό, τον οποίο αδικαιολόγητα έχουν στοχοποιήσει προσωπικά, σχεδόν από την πρώτη μέρα, αλλά υπονομεύουν και υποτιμούν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης».

Σε ό,τι δε αφορά την ουσία των προτάσεων, ο κ. Πουλάκης ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς στόχους που, κατά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, πρέπει να υπηρετεί σήμερα μία ουσιαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίο είναι οι εξής :
1ον. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών.
2ον. Η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και η ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ.
3ον. Η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και ο εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
4ον. Η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Πέτροβιτς, καθώς και εκπροσώπους της πρωτοβουλίας πολιτών για τη δημιουργία Δήμου Κοσμοσώτειρας , ενώ παραχώρησε και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.