Σκουρλέτης: Ανοιχτή η συζήτηση για την απλή αναλογική - -Κουβέντα για την Αυτοδιοίκηση

korinthosnews  | 

Σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και απαντώντας σε ερώτηση του Δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου για την απλή αναλογική, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον υπάρχει αλλαγή πλεύσης από άλλα κόμματα να το συζητήσουν ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Διαβάζουμε απόσπασμα:
Κύριε υπουργέ, διαβάζω σενάρια σε εφημερίδες τις τελευταίες μέρες για το ενδεχόμενο να επιδιώξει η κυβέρνηση διεύρυνσή της απευθυνόμενη προς την Φώφη Γεννηματά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, με όχημα κι έναν νέο εκλογικό νόμο. Να επαναφέρει δηλαδή στην ημερήσια διάταξη το θέμα της απλής αναλογικής. Η ερώτηση είναι απλή. Αυτό το σενάριο έχει βάση αλήθειας ή όχι;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η απλή αναλογική είναι ήδη ψηφισμένος νόμος. Δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές…

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό εννοώ, την απλή αναλογική γι’ αυτές, γι΄αυτή την αναμέτρηση…

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα ισχύσει στις μεθεπόμενες. Εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων - που δεν την υποστήριξαν έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές - θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε, δεν έχω όμως ακούσει κάτι δημόσια. 

Πέρα όμως από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Κεντρική πολιτική σκηνή, η εφαρμογή της στην Αυτοδιοίκηση είναι ένα ζήτημα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει θεσμικά να απαντηθεί και να ακούσουμε και την άποψη των Αυτοδιοικητικών στελεχών οι οποίοι πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.