Μ.Παπακωνσταντίνου: Η Κυβέρνηση Βιάστηκε να νομοθετήσει χωρίς προετοιμασία για την φαρμακευτική κάναβη

korinthosnews  | 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε
η Ιατρός Βιοπαθολόγος κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου
με το επίκαιρο θέμα: την χρήση της φαρμακευτικής κάναβης.
 

 • Αναφορικά με την χρήση της φαρμακευτικής κάναβης είστε υπερ ή κατά ;
 • Προσωπικά είμαι υπέρ, όπως και η ΝΔ έχει τάχθει ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέ-ρωσης της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, για όσους έχουν την ανάγκη από τα αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα.
  Άλλωστε είναι γνωστό, ότι είναι νομιμο-ποιημένη πλήρως η φαρμακευτική κάνναβη στις περισσότερες χώρες.
  Ακόμη και στην χώρα μας μπορεί να γίνει χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη με σχετική υπουργική απόφαση και έγκριση του Ε.Ο.Φ.
   
 • Τότε γιατί η ΝΔ δεν στηρίζει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ;
 • Το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, αφορά θεωρητικά, την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
  Όμως η Κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα τόσο κρίσιμης σημασίας ζήτημα, για μία ακόμη φορά, με όρους καθαρά επικοινωνιακούς.
  Στην πραγματικότητα όμως στοχεύει, να νομιμοποιήσει δια της πλαγίας οδού την κάνναβη γενικώς, για κάθε χρήση.
  Αυτό δηλαδή που τελικά θα συμβεί με το προωθούμενο νομοσχέδιο, είναι η μαζική και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια κάνναβης για κάθε χρήση.
  Και όλα αυτά ενώ θα μπορούσαμε να μιμηθούμε πετυχημένες πρακτικές, που ακολουθούνται στο εξωτερικό, ώστε να καρπωθούμε αναπτυξιακά οφέλη από μια τέτοια επένδυση .
   
 • Ποια προβλήματα εντοπίζετε ειδικότερα στο νομοσχέδιο;
 •  Από το πλήθος των προβλημάτων που εντοπίζω, ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα ακόλουθα:
 1. Δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του και έχει 4 στρέμματα, να καλλιεργήσει κάνναβη, χωρίς να διευκρινίζονται σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την χορήγηση και την ανάκληση των σχετικών αδειών.
  Ο μοναδικός περιορισμός που τίθεται είναι οι υποψήφιοι καλλιεργητές να μην έχουν καταδικασθεί, όχι για πλημμέλημα, αλλά για κακούργημα που να σχετίζεται με την εμπορία ναρκωτικών.
  Με απλά λοιπόν λόγια όλοι οι κάτοχοι 4 στρεμμάτων και άνω του 21ου έτους μπορούν να γίνουν καλλιεργητές κάνναβης.
 2. Αν όμως, όπως λέγεται, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί καμία έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης στην χώρα μας, αυτές είναι μικρές, τότε δεν δικαιολογείται η κατά τρόπο ανεξέλεκτο χορήγηση αδειών για την καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης στην χώρα μας.
 3. Αν όμως η Κυβέρνηση έχει ως στόχο την παραγωγή ανάλογων προϊόντων, αυτό θα μπορούσε να γίνει καλύτερα με τη δημιουργία μεγάλων παραγωγικών μονάδων – συνεταιριστικών ή μη - οι οποίες να λειτουργούν με αυστηρό κρατικό έλεγχο και θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στην εξαγωγική δραστηριότητα.
 4. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη δυνατότητα αποθήκευσης των προϊόντων έως και 5 χρόνια.
  Ετσι χωρίς καμία πρόβλεψη για την ποσότητα της παραγωγής και κυρίως στο που και στο πως θα διοχετεύεται αυτή, θα μπορούν να δημιουργηθούν τεράστια αποθέματα, κάτι το οποίο θα καταστήσει ανέφικτη την τήρηση των προϋποθέσεων φύλαξης και επιτήρησης της καλλιέργειας και των σκευασμάτων, που θα προκύπτουν από αυτήν.
  Και όλα αυτά όταν θα υπάρχουν πολλές νόμιμες μικροκαλλιέργειες σε όλη τη χώρα κατ’ ουσίαν ανεξέλεγκτες.
   
 • Βιάστηκε πιστεύετε η Κυβέρνηση να νομοθετήσει χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία ;
 • Αυτό είναι προφανές.
  Το εξοργιστικό όμως είναι ότι για πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την πώληση, τη διανομή, τη φύλαξη και την αποθήκευση της κάνναβης, το νομοσχέδιο τα αφήνει  να ρυθμισθούν με μελλοντικές απλές υπουργικές αποφάσεις. 
  Η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα και νομοθετεί χωρίς ενημέρωση των πολιτών και των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.